Ohjeita huoneiston kunnossapitoon

Tältä sivulta löydän ohjeita kotisi kunnossapitoon

Ilmanvaihdon käyttöohjeet

Varmista kunnollinen ilmanvaihto huoneistossa, jotta huoneilma kestää hyvälaatuisena. Kiinnitä huomiota korvausilmareitteihin, huoneistokohtaisiin tuulettimiin sekä poistoventtiileihin!

Lataa ilmanvaihdon käyttöohje tästä

Ilmanvaihto kerrostalossa

Kerrostaloissa on keskitetty ilmanvaihto, joka toimii tehostettuna aikaohjelman mukaisesti muutaman tunnin jaksoissa yleensä ruuanlaittoiaikoina.

Ilmanvaihto rivitalossa

Rivitaloissa on huoneistokohtainen koneellinenpoistoilmanvaihto, jota ohjataan liesikuvussaolevista säätimistä. Huoneistokohtaisessatuuletin on pidettävä aina vähintäänminimiteholla. Ruoanlaiton ja kylpyhuoneenkäytön aikana tehoa on lisättävä.

Korvausilma

Korvausilma johdetaan sisään ikkunakarmeissa olevien, säädettävien rakoventtiilien tai ikkunatiivisteisiin jätettyjen rakojen kautta. KORVAUSILMAREITTEJÄ EI SAA TUKKIA!

Asuntojen poistoventtiilit on säädetty niin, että niiden kautta poistuu oikea määrä ilmaa. Venttiilien säätöjä ei saa missään tapauksessa muuttaa, sillä se sekoittaa koko talon ilmanvaihdon. Jos poistoilmaventtiili ei paperitestin jälkeen tunnu toimivan, voi syynä olla laitevika tai venttiilin raon tukkeutuminen. Ilmoita tästä välittömästi huoltoyhtiölle.

Poistoilmaventtiilin puhdistaminen

Poistoilmaventtiilit on hyvä puhdistaa 2-3 kertaa vuodessa. Venttiili tulee irrottaa kehyksineen varsinaiseen säätöön koskematta. Venttiili irtoaa kiertämällä vastapäivään tai vetämällä. (Katso video alta).
Liesikuvun rasvasuodatin kaipaa myös puhdistusta kerran kuukaudessa. Puhdistaminen onnistuu irrottamalla metallinen rasvasuodatin ja pesemällä se joko harjalla ja astianpesuaineella tai astianpesukoneessa.

Oheisella Motivan videolla opastetaan poistoilmaventtiilin puhdistaminen. HUOM! Irroittaessasi ja käsitellessäsi poistoilmanventtiiliä, älä muuta venttiilin keskikartion säätöä!

Huoneiston kosteat tilat

Ilmoita välittömästi kiinteistöhuoltoyhtiöön, mikäli asuntosi hanat tiputtavat vettä tai vessanpytty vuotaa läpi. Lattiakaivo sekä lavuaarien hajulukot vaativat myös säännöllistä puhdistusta, siten vältyt ylimääräisiltä hajuhaitoilta.
Asukkaan tulee ilmoittaa vuokranantajalle (puh. 03 849 3261) välittömästi mikäli:

  • seinäkatteen saumat alkavat rakoilla
  • lattiapäällysteen saumat tai nurkat aukeavat
  • laatoitetun kylpyhuoneen laattasaumat halkeilevat

Kosteusriskien pienentämiseksi vältä tekemästä ylimääräisiä reikiä suihkunurkkauksessa seinäkatteeseen. Kylpyhuoneen tulee välillä myös kuivua täysin kosteushaittojen ehkäisemiseksi.
Kylpyhuoneen lattialämmitys tulee pitää AINA päällä kosteusvaurioiden välttämiseksi!

Jos mahdollista, vältä pyykin kuivaamista asuintiloissa.

Vikatilanteissa

Huolto- ja korjaustarpeissa ole yhteydessä kiinteistön huoltoyhtiöön. 

Kiireettömissä tilanteissa ota ensisijaisesti yhteyttä huoltoyhtiöön sähköisen vikailmoituksen avulla. Löydät sen täältä

Ota kiireellisissä asioissa yhteyttä kiinteistön huoltoyhtiöön.